Vaníliás kifli Márton napra

Márton napján Európa szerte sok helyen fogyasztanak patkó alakú, fehér mázzal vagy porcukorral bevont édes süteményt. A hagyomány egy poznańi pék álmának állít emléket, amelyben szent Márton egy olyan fehér lovon vonult be a városba, amely elvesztette arany patkóját. A pék már másnap reggel patkó alakú édes kis Márton kifliket készített és mind a szegényeknek adta. A jószívű poznani pék emlékére idén Márton napra süssük meg mi is az egyik legfinomabb és mégis nagyon egyszerűen elkészíthető aprósüteményt, a vaníliás kiflit!

Vaníliás kifli recept

Elkészítési idő: 20 perc elkészítés, 30 perc pihentetés, 15 perc sütés, 5 perc utómunka

Vaníliás kifli hozzávalók:

30 dkg fehér liszt
10 dkg darál dió
7dkg porcukor
24 dkg puha vaj

Beforgatáshoz 3-4 csomag vaníliás cukorra vagy vaníliávál ízesített porcukorra (fél vaníliarúd kikapart belsejét adjuk kb 20 g porcukorhoz) lesz még szükségünk.

A vaníliás kifli elkészítése

A lisztet keverjük el a darált dióval és a cukorral, majd morzsoljuk el a vajjal. Egészen addig morzsoljuk, majd gyúrjuk a tésztát, amíg kisebb cipóvá össze tudjuk állítani.

Ekkorra általában már annyira megpuhul a tészta, hogy érdemes fél órára folpackba csomagolva  a hűtőbe tenni és ott pihentetni, mert utána könnyebb lesz dolgozni vele.

A cipót aztán szeljük el 4-5 darabra. Egy-egy darabot nyújtsunk ki kb 2 cm átmérőjű kisebb kígyóra. Majd a kígyókból szeleteket vágunk, melyet két tenyerünkkel kiflivé formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kis kifliket és 180 fokon 15 perc alatt megsütjük.

Tipp: Vigyázzunk, hogy a kifliket NE süssük túl, mert akkor nagyon kiszáradnak és törnek is.

Még kihűlés előtt gyors mozdulatokkal beforgatjuk egyenként a kifliket a vaníliás cukorba és szépen tálra rendezzük.