Márton napi libacomb sütve

A Márton napi libacomb akkor lesz a legfinomabb, ha a bőre jó ropogós a húsa pedig omlós. A kívül ropogós belül omlós libacomb sütésének 3 titka van: 1. Libacombok beirdalása. 2. Egyszerű fűszerezés már a sütés előtti este. 3. Libazsírban süljön ki. Márton napi libacomb recept 4 személyre:

Márton napi libacomb sütve – hozzávalók

6 db libacomb
10 dkg liba vagy kacsazsír
1 fej fokhagyma
só, bors esetleg rozmaring

Márton napi libacomb recept elkészítés

1. A libacombokat sütés előtti nap estéjén alaposan mossuk meg és tisztítsuk meg a rajta maradt toll daraboktól, ehhez használhatunk konyhai munkára fogott szemöldökcsipeszt például, ha nagyon nem boldogulunk egy-egy szállal, ott vágjuk ki.

2. A megtisztított combokat éles késsel irdaljuk be 1-1 cm-re hosszában és keresztben is a bőrös oldalukon. Szúrjuk fel néhány helyen a combokat a (húsos felüknél is), helyet készítve a félbe vágott fokhagyma gerezdeknek.

3. Az előkészített combokat befűszerezzük: nagy szenű sóval bedörzsöljük és durva bors őrlővel enyhén borsozzuk, a zsebekbe félbevágott fokhagyma fejeket tolunk a húsba. Ezután üvegtálban lefedve a hűtőben tároljuk sütésig.

4. Sütőben való sütés előtt a libacombok mindkét oldalát hirtelen megpirítjuk serpenyőben, kevés libazsírt téve alájuk. Először a bőrös felét majd a húsos felét sütjük a comboknak, oldalanként 1-2 percig. Sütés után a zsírt a serpenyőből áttöltjük a tepsibe és ráhelyezzük a combokat bőrrel lefelé. Egy deciliter vizet is tölthetünk alá, majd lefedve a sütőbe helyezzük a tepsit.

5.A combokat 200 fokon 45-50 percig sütjük. Ezután megfordítjuk a combokat, majd 180 fokosra állítjuk a sütőt és visszatesszük a húst sülni 35-40 perce. Villával ellenőrizzük, hogy megpuhultak -e a combok.

6. A pirosra sült, omlós libacombokat klasszikusan tört krumplival és dinsztelt káposztával tálaljuk. Dinsztelt káposzta változatait a linkre kattintva találod.

Jó étvágyat hozzá!

Márton napi libacomb recept – Tippek

1. Hogyan vásároljunk libacombot? Nagymamám szerint a falusi liba – mely nem baromfitelepen nevelkedett hanem libalegelőn vagy baromfiudvarban kukoricán – bőre szép sárga, és vastag, alatta kellő hájréteggel. Ha ilyet találunk a hentesnél, csapjunk le rá, mert a sápadt színű, vékony bőrű libahús biztos, hogy gyengébb minőségű így kevésbé finom, sütés közben pedig könnyen kiszárad és feleakkorára sül össze.

2. Hogyan süssük a libacombot? Érdemes kipróbálni a fenti Márton napi libacomb receptet római tálban sütve. A végeredmény még omlósabb lesz, mint sütőben!

3. Mivel együk a Márton napi libacombot? Mi nagyon szeretjük a sült libacombot, ezért már többféle dolgot kipróbáltam köretként törtkrumplin és a dinsztelt káposztán túl. Köret ötletek a teljesség és receptek igénye nélkül az alábbiak:

– káposztás tésztával
– birsalmás krumplipürével
szelíd gesztenyével és párolt lila káposztával
– párolt kelbimbóval és almás lila káposztával
– zsemlegombóccal és borban párolt vöröskáposztával