Márton napi finomságok: ezeket esszük november 11-én

November 11-én ünnepeljük a Márton napot, mikor is libát kell fogyasztani. A hagyomány szerint ezen a napon értek véget a mezőgazdasági munkák, a munkások megkapták a bérüket és hozzá egy hízott libát is, amit rögtön el is fogyasztottak, hiszen másnap már megkezdődött a 40 napos böjt az adventi időszakkal. Ehhez és az ezt követő napokhoz különféle népszokások és időjárási megfigyelések kötődnek.

Miért ünnepeljük Márton napját és miért eszünk libát ezen a napon?

Márton napján, Szent Márton püspökké avatását ünnepeljük.  A legenda szerint amikor  Szent Mártont püspökké akarták megválasztani, egy libaólban bújt el, de a libák gágogásukkal elárulták és így megtalálták. A szertartás után lakomát rendeztek a tiszteletére, ahol libasültet szolgáltak fel. A paraszti világban  minden évben küldtek a liba húsából a papnak , de a hátsó feléből, innen ered a püspökfalat elnevezés.

Milyen Márton napi népszokásokat ismerünk?

A népi hiedelem azt tartja, hogy a Márton napján,a sült liba mellcsontjából megjósolható az időjárás. Ha  a liba mellcsontja fehér, akkor havas lesz a tél és enyhe, de ha vörös, akkor hideg tél várható. De nem csak a libacsontból, hanem az aznapi időjárásból is meg szokták jósolni a telet. Mégpedig azt tartják, hogy ha Márton napján köd van, akkor enyhe tél lesz, ha havazik, akkor erős tél várható. Ha esik, akkor a fagy elviszi a termést. Ha Márton napján a lúd a jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál. Márciusban olyan idő lesz mint Márton napján. 40 napig olyan idő lesz mint Márton napján. Baranyában úgy mondják, ha szép az idő Márton napján, akkor Szent Márton nyaraként emlegetik a napot, de jelenthet hideg telet is. Ha e napon havazik, akkor Márton fehér lovon jön, tehát kemény lesz a tél.
A néphagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, tilos mosni, teregetni mert ez a jószág pusztulását okozhatta. Régen ezen a napon tartottak vásárokat és bálokat és jóízű lakmározást rendeztek, hogy a következő évben is legyen bőségesen mit fogyasztani. Ekkorra már le lehetett vágni a tömött libát, így ezen a napon jellemzőek voltak a libaételek. Márton az újbor bírája is, erre a napra már iható az újbor.  A liba ételek mellé kiforrott újborral szokás koccintani.
Napjainkban ismét divatba jöttek a Márton napi lakomák. Márton napja előtt megjelenik a hazai vendéglátóhelyek kínálatában a liba, vagy valamilyen Márton napi ételkülönlegesség. Mert aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik!
Az Anvalor webáruház megtervezi az innovatív vállalkozások konyháját, a szükséges vendéglátóipari berendezéseket szállodáknak, éttermeknek, amellyel új értéket teremt, hiszen minőségi rozsdamentes nagykonyhai berendezéseket kínál. Ezeknek az eszközöknek köszönhetően isteni márton napi lakomákat lehet csapni.
Összegezve
Márton napján, hogy a következő évben ne éhezzünk, libát kell enni. Márton napi libasültet, liba levest, libamájat zsírjában, ludaskását, töltött libát és még legalább egy tucat fajta ételt lehetne még említeni, de lényeg a liba!