Márton napi ludaskása – rizottósan

A ludaskása elkészítési ideje kb. 4 óra

Márton napi ludaskása hozzávalók:

1 kg libaaprólék (nyak, zúza, szárnytő, far-hát)

Leveszöldségek:
3-4 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
1/2 db zeller
1 db vöröshagyma

20 dkg rizs

További zöldségek a rizshez:

1db vöröshagyma
Borsó 10 dkg
Laska gomba 10 dkg
Petrezselyemzöld 1 csokor
Friss rozmaring szál
só, bors (ízlés szerint)

Márton napi ludaskása elkészítése

1. Az alaposan megmosott és megtisztított libaaprólékot 1,5 liter vízben feltesszük főni. A liba leveshez való zöldségeket és 1db hagymát megmossuk, feldaraboljuk és hozzáadjuk a leveshez. Ugyanúgy, mintha húslevest főznénk, befűszerezzük (só, bors) és 3 óra alatt, szép lassan, hogy csak gyöngyözzön, készre főzzük a húslevest, majd leszűrjük. A húst lefejtjük a csontról és feldaraboljuk a zöldségekkel együtt félretesszük. A leves tetejéről a zsírt leszedjük.

2. Libazsírban üvegesre fonnyasztjuk a hagymát, rátesszük a megmosott lecsepegtetett rizst, együtt pároljuk. Hozzátesszük a borsót és a megtisztított feldarabolt gombát, ráöntünk az aprólék levéből annyit, hogy még ne lepje el a rizst és lassú tűzön állandó kevergetés mellett pároljuk.

3. Amikor felszívta a rizs a levet, utánaöntünk még a levesből annyit hogy jól ellepje a rizst és tovább főzzük lassú tűzön, néha megkeverve az egészet. Egészen addig öntsünk utána újra levet, amíg a rizs meg nem puhul, közben pedig fűszerezzük ízlés szerint, sóval és borssal az ételt.

4. Amikor minden (rizs, borsó és gomba is) éppen megpuhult, adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket és a húst, majd óvatosan forgassuk össze, és főzzük készre.

Tálaláskor szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, tegyünk mellé minden tányérra egy szál friss rozmaringot.

Jó étvágyat hozzá!

kép forrása: https://unsplash.com/photos/Gdb1BOuIwbk