Márton-napi hagyományok: a libasült és az újbor

Márton-nap, azaz Szent Márton napját november 11-én ünnepeljük, aminek kapcsán az egész országban autentikus eseményeket tartanak. A központban a bor és a liba vannak, amelyekkel kapcsolatban most érdekességeket árulunk el. Emellett bártan tarthatunk otthon is Márton-napi ebédet vagy vacsorát, amihez egy isteni receptre, pár boros kiegészítőre lesz szükségünk.

De lássuk akkor, hogy milyen hagyományok köthetőek ehhez a naphoz.

Újbor kóstolása

A Márton-nap a borászok és a borokat kedvelők körében is fontos napnak számít, hiszen ekkor mutatják be először az aktuális évi borokat. Az újbor az év első, frissen erjedő bora, és a Márton-nap tradicionális időpontja ennek bemutatására. Az újborok kóstolása és azok vásárlása sok helyen ünnepi eseményekkel együtt jár, gyakoriak a kisebb borfesztiválok, ahol ezeket bemutatják, kóstoltatják és eladják.

Érdemes ilyenkor egy próbát tenni a különlegesebb fajtákkal, amiket aztán otthon, bármilyen boros eszközzel könnyedén felszolgálhatunk a vacsora mellé. Jöhet egy isteni libasült, egy Márton-napi libás fogás, így tényleg minden tökéletes lehet. A legtöbb étterem 3-4 napon át szokott ilyen különlegességeket felszolgálni, így akinek nincs kedve és ideje ezzel foglalkozni, annak nincs más dolga, mint beülni egy autentikus helyre és megkóstolni a helyi specialitásokat.

A Márton-napi liba

Ha november 11., akkor nem maradhat el a hagyományos libasült, ami a Márton-nap egyik fő fogása. Az ősi időkben Márton püspök azért menekült a libahad elől egy libatanyai kunyhóba, mert nem akarta elfogadni a püspöki címet. A libák azonban felfigyeltek a zajra és elárulták őt. Azóta a liba lett ezen nap egyik szimbóluma. A húst általában úgy készítik el, hogy megpácolják, majd roston, esetleges hagyományos megoldással kisütik. Az ételt gyakran kísérik különféle köretek, mint gesztenyepüré, esetleg lila káposzta. Ehhez szolgálják fel a már említett újborok egyikét.

Felvonulások

Bár már kevés helyen tartják, kisebb falvakban előfordulhat Márton-napkor felvonulás, ahol Márton püspököt vagy libákat szimbolizáló maszkokat viselnek a résztvevők, majd végig vonulnak az utcán. Ezeknek a felvonulásoknak egy részét pedig gyakran Márton-napi ünnepségek vagy fesztiválok követik.
Ez a nap azonban hagyományosan a jótékonyság jegyében zajlik, hiszen sok helyen osztanak ételt és italt a rászorulók számára, főleg libasültet. Bár ez szintén nem egy olyan dolog, amivel bármelyik városban találkozhatunk, falvakban, kisebb településeken előfordulhat. Ez a jótékonysági szokás az eredeti Márton-nap történetére utal, hiszen ekkor a püspök egy koldussal találkozott, a rajta lévő ruháját pedig kettévágta és megosztotta vele.
Ne feledjük tehát, hogy a Márton-nap a mai napig egy különleges magyar ünnep, amikor az emberek az amúgy ritkán fogyasztott libát végre megkóstolhatják. Ehhez tartozik hozzá az újbor, annak felfedezése, kipróbálása.