Liba leves Márton napra

A liba leves, ludaskása, liba tepertő a libasült 18. században népszerű ételek voltak nem csupán a főúri asztaloknál, de legalább egy évben egyszer a kevésbé előkelők asztalán is. Szent Márton napja jelentette ugyanis a paraszti gazdaságokban az év végét, ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, elszámoltak a juhászokkal, béresekkel, a cselédek megkapták éves járandóságukat, mellé pedig egy szép hízott libát. Márton napkor az idő sokszor csípős, ilyenkor kiválóan felmelegít egy jó kis leves, és szépen előkészíti a gyomrot is a lakomához.

Liba leves hozzávalók

50dkg libaaprólék
20 dkg lúdgégetészta
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 db közepes méretű sárgarépa
2 db közepes méretű petrezselyemgyökér,
1 db zeller (kisebb)
1 db karalábé (kisebb)
Ízlés szerint
– egész bors
– só
20 dkg lúdgégetészta

Libaleves elkészítése

1. A megmosott, és alaposan megtisztított libaaprólékot nagyobb méretű fazékba tesszük, a fazék 3/4-éig vizet öntünk rá. Amikor leves forrni kezd a habját szűrőkanállal többször is leszedjük.

2. Közben minden más hozzávalót megmosunk és megtisztítunk. A zellert, hagymát és a fokhagyma gerezdeket egészben adjuk a leveshez. A zöldségeket húslevesbe való módon hosszúkás formában feldaraboljuk. Megfűszerezzük és nagyon kis lángon éppen hogy gyöngyözzön, kb 2-3 órán át főzzük.

3. Ezután ellenőrizzük, hogy ha a hús megpuhult-e. Ha igen, a kész liba levest leszűrhetjük. A lúdgégetésztát kevés leves lében kifőzzük, és külön tálaljuk.

Elkészítési idő: 3.5 óra.

Libaleves Tipp

Érdemes a liba aprólékról a bőrt nagyrészt eltávolítani, így a liba leves kevésbé lesz zsíros. Ha mégis zsíros maradna a lé, konyhai papírtörővel gyors mozdulatokkal a tetejéről felitathatjuk a zsírt.