Hízott libamáj sütése egyben

Az egyben sült libamájra is igaz a főszabály, miszerint annál finomabb valami, minél kevesebb hozzávalóból, minél egyszerűbben készítjük el. Nos erre a kivételesen finom ínyencségre ez a szabály nagyon igaz. A hízott libamáj sütése egyben mindössze kb. 45 perc alatt megoldható és nincs szükség az elkészítéshez 3-nál több hozzávalóra sem…

Hízott libamáj sütése egyben – hozzávalók

1 db hízott libamáj
60 dkg libaháj (vagy liba / kacsazsír)
2 db közepes vöröshagyma

ha áztatjuk a libamájat, akkor fél liter tej (elhagyható)

Hízott libamáj sütése egyben – elkészítés

1. A libahájat hideg vízben alaposan megmossuk, hártyáitól amennyire lehet megtisztítjuk, majd hagyjuk hogy lecsöpögjön.

2. Egy közepes méretű lábasban (amibe majd a libamáj is belefér) lassú tűzön feltesszük a hájat olvadni.

3. Közben jéghideg vízben alaposan megmossuk és hártyáitól megtisztítjuk a hízott libamájat, majd félretesszük és hagyjuk leszáradni. Amíg a máj szárad, megpucoljuk a hagymákat, megmossuk és 8 részre vágjuk őket.

4. A már felolvadt és fortyogni kezdő libazsírba a lábas közepébe helyezzük a libamájat, köré szórjuk a hagymadarabokat és továbbra is lassú tűzön sütni kezdjük a májat.

5. Maximum 6-8 perc elteltével nézzük meg hogy az alja nem kezd -e nagyon barnulni. Ha mér igen, akkor óvatosan, de határozottan fordítsuk következő oldalára a májat két nagyobb szedőkanállal. Közben figyeljünk, nehogy a máj összetörjön! Ezt ismételjük meg a máj valamennyi oldalával, kb 2-szer elég megforgatnunk. Közben két dologra kell csak figyelnünk: vigyázzunk, hogy ne kezdjen el égni a zsír és a máj se barnuljon meg egyik oldalán sem. 30 perc sütés lassú tűzön összességében elég ahhoz, hogy a máj átsüljön, de égjen meg és ne száradjon ki.

6. Amikor szépen megsült a hízott libamájunk, keressünk egy jénai edényt, melyben egyben belefér és óvatosan helyezzük ebbe át a májat, majd szűrőkanál segítségével szűrjük rá a hagymás zsírt. Cél, hogy a zsír a májat teljesen fedje be, mert így fog majd elállni. A hagyma darabokat, kisült töpörtyűdarabokat nyugodtan tegyük a máj mellé. Szoba hőmérsékletűre való hűlés után betesszük a hűtőbe és tálalásig ott tároljuk.

7. Az egyben sült libamájat tálaláskor fűszerezzük, más nem kell hozzá, csak só. Libazsírral vékonyan megkent kenyérrel kínáljuk, tetejére helyezzük a maximum fél centisre szeletelt libamájszeleteket, sózzuk és egy kis snidlinggel vagy lila hagyma kockákkal díszítjük a tetejét.

Jó étvágyat hozzá!

Hízott libamáj sütése egyben – Tippek

1. Nagymamám szerint a máj akkor a legjobb, ha sütés előtt egy éjszaka tejben ázik. Ő már csak tudja, hiszen rengeteg libát, kacsát nevelt, amit a család aztán elfogyasztott. A májat mindig kisütötte és a tömött liba máját mindig tejben áztatta. Tényleg nagyon finom volt. Én megpróbáltam a tejbe áztatást az általam vásárolt májjal, de őszintén szólva nem vettem észre ízében a különbséget. Tej nélkül is eszméletlenül finom, a tejbe áztatás viszont összehúzza az ereket, „kihúzza a vért” a májból,  és így még gusztusosabb lesz a végeredményünk. Sütés előtt szárítsuk le a beáztatott májat.

2. Sütés közben érdemes lehet lefedni a májat akkor, ha előtte tejben áztattuk, mert a magába szívott nedvesség miatt a zsír fröcsögni fog.

3. Mivel együk az egyben sütött libamájat? Mi nagyon szeretjük a sült libamájat, ezért már többféle dolgot kipróbáltam a snidlingen és lila hagymán túl. Ötletek a teljesség és receptek igénye nélkül az alábbiak:

– lila hagyma chutney
– fehérborban párolt körte
– kéksajttal sült füge
– birsalma püré